ΔΝΤ: Η ΑΙ θα χτυπήσει την αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι»
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η τεχνολογία της ΑΙ θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, λέει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα χτυπήσει την παγκόσμια αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι», προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η τεχνολογία της ΑΙ θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και το 40% σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από το βήμα εκδήλωσης στη Ζυρίχη.
«Έχουμε ελάχιστο χρόνο να προετοιμάσουμε τον κόσμο, να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις» είπε στη διοργάνωση του Σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
«Θα μπορούσε να φέρει μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας αν τη διαχειριστούμε σωστά, θα μπορούσε όμως να φέρει και περισσότερη παραπληροφόρηση και, φυσικά, μεγαλύτερες ανισότητες στην κοινωνία μας».
O κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε επαγγέλματα με υψηλές απαιτήσεις σε δεξιότητες
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα , η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει πιο ευάλωτη σε κρίσεις τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά δεν βρισκόμαστε σε παγκόσμια ύφεση, διαβεβαίωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι φόβοι για την αγορά εργασίας φούντωσαν με την εμφάνιση συστημάτων ΑΙ που γράφουν κείμενα και παράγουν εικόνες και βίντεο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.
Άλλοι προβλέπουν την εξαφάνιση των πιο ανιαρών επαγγελμάτων με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, άλλοι βλέπουν μεγάλο κίνδυνο για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες ποικίλουν, ωστόσο οι προβλέψεις της Γκεοργκίεβα βρίσκεται γενικά σε συμφωνία με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την ΑΙ.
O κίνδυνος εκτιμάται μάλιστα πως είναι μεγαλύτερος σε επαγγέλματα με υψηλές απαιτήσεις σε δεξιότητες, όπως τα διευθυντικά στελέχη και οι μηχανικοί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Αντίθετα, οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι χειρωνάκτες είναι δύο κατηγορίες που σύμφωνα με την έκθεση δεν απειλούνται, τουλάχιστον για την ώρα.
Πηγή:in.gr