Την Τετάρτη, 24/07/2013, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας του Λαγανά, από το ποτάμι Μπούκα προς το λιμενίσκο του Άγιου Σωστή,  με πρωτοβουλία του τοπικού γραφείου της TUI HELLAS και τη συνεργασία στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ και του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας  “ΑΡΧΕΛΩΝ”.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, οι περίπου 70 συμμετέχοντες στη δράση, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι του Τουριστικού κλάδου, έκαναν διανομή Eνημερωτικών Φυλλαδίων για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών των παραλιών, συζήτησαν μαζί τους και γενικά υπήρξε μια άριστη επικοινωνία  μεταξύ των συμμετεχόντων και των επισκεπτών για την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του ευρύτερου χώρου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Επιπρόσθετα, τονίστηκε ιδιαίτερα, τόσο στους επισκέπτες όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η αναγκαιότητα έγκαιρης αντιμετώπισης σε καθημερινό επίπεδο των θεμάτων που  αφορούν την καθαριότητα των παραλιών αλλά και τη σωστή συμπεριφορά τους σε αυτές.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρέσβης της Μ. Βρετανίας, κ. Τζον Κίτμερ ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας αυτές τις ημέρες με τη συνοδεία του. Ο Πρέσβης χαιρέτησε τους παράγοντες της εκδήλωσης, συνομίλησε με λουόμενους και στη συνέχεια μετέβη σε σκάφος με τη συνοδεία στελεχών του Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. για περιήγηση στον Κόλπο του Λαγανά. Στη διάρκεια της περιήγησης του Βρετανού Πρέσβη, δόθηκε η δυνατότητα παρατήρησης μιας Θαλάσσιας Χελώνας στο φυσικό της περιβάλλον, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο Μαραθονήσι. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Βρετανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με το Συντονιστή του Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. κ. Λοράν Σουρμπές τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει ο Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ., στην αποτελεσματική προστασία, μέσω των μέτρων διαχείρισης που εφαρμόζονται τόσο στο θαλάσσιο χώρο αναπαραγωγής όσο και στις παραλίες ωοτοκίας, της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων της περιοχής, παρά τα σοβαρά προβλήματα που κατά καιρούς παρατηρούνται στη χρηματοδοτική ασυνέχεια των πόρων από Κοινοτικά κονδύλια που καταβάλλονται από την Ελληνική Πολιτεία. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βαρύτητα που αποδίδει και στις συγκεκριμένες προσπάθειες που καταβάλλει ο Φ.Δ., σε συνεργασία με τους Τοπικούς και Εθνικούς Φορείς για την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού της Ζακύνθου.


Ζάκυνθος Καιρός