Αποφασισμένος να προσφύγει και δικαστικά για το ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ φέρεται ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου από τον Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα.

Σχολιάζοντας το θέμα αλλά και αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Αγγελάκα για το ποιός ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο έργο, ο κ. Κοντονής σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Οι δηλώσεις του κ. Αγγελάκα προξενούν έκπληξη. Κατ’ αρχήν, αναφέρεται στους Αυτοδιοικητικούς της Ζακύνθου, οι οποίοι «δεν έλυσαν το πρόβλημα».

Οι λεγόμενοι «Αυτοδιοικητικοί» είναι κυρίως, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία υπηρέτησαν στο παρελθόν σε θέσεις Δημάρχου και Νομάρχη και σήμερα διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

Αλλά και ο νυν Δήμαρχος Ζακύνθου και πρώην Δήμαρχος Αρκαδίων κ. Μποζίκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, οι οποίοι συνεργάσθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα και εξακολουθούν να διαχειρίζονται τα προβλήματα με τον χειρότερο τρόπο.

Επίσης, είναι αδιανόητο ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος υπηρετεί κατά τον νόμο το δημόσιο συμφέρον, να εμφανίζεται ως κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας και ως κυβερνητικός υπάλληλος, μιλώντας για τους «φίλους του» από την Νέα Δημοκρατία. Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά τις ψευδείς δηλώσεις για ήδη επιβολή προστίμου για τον Χ.Υ.Τ.Α., δημιουργώντας σκόπιμα ανησυχία και ταραχή.

Εμείς καταθέσαμε χθες στην Κέρκυρα αίτηση θεραπείας κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων προς τον Γενικό Γραμματέα με αρ. πρωτ. 13698/ 19-11-2012 και σήμερα στην Αθήνα ιεραρχική προσφυγή προς τον κ. Υπουργό ΥΠΕΚΑ κατά της ίδιας πράξης με αρ. πρωτ. 56901/ 20-11-2012 .

Η κατάθεση των προσφυγών αυτών αποσκοπεί στην ανάκληση της πράξης και στην αποκατάσταση ενός τεράστιου ουσιαστικού και νομικού σφάλματος όπως η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. στην θέση Λίβα. Σφάλματος με πολύ σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες στην Ζάκυνθο και ειδικά στην θέση Λίβα, οι οποίες αγνοούνται από την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως

- η προσβολή της ζώνης προστασίας της «άγριας ζωής» κατά τον ν. 3937/ 2011 και η προοπτική καταστροφής της εκεί πανίδας και χλωρίδας ,

- ο κίνδυνος επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και

-η άρση προστασίας της δασικής έκτασης, που υπάρχει στην θέση Λίβα.

Η απόφαση παρακάμπτει αναίτια τις δυο αιτιολογημένες αρνητικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με αρ. 368/18-04-11 και 148/10-12 με αντικείμενο η πρώτη την σύσταση Νέου Χ.Υ.Τ.Α. στην θέση Λίβα και η δεύτερη την σύσταση Χ.Υ.Τ.Υ. στην θέση Λίβα.

Επίσης, παρακάμπτει δυο διαδοχικές αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Δασών, η πρώτη από 18-04-2011 και η δεύτερη με αρ. 1518/ 26-06-2012.

Δεν λαμβάνει καμία μεταφροντίδα για τον υφιστάμενο Χ.Υ.Τ..Α στην θέση Σκοπός μετά την οριστική κατάργησή του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει αυτός να καταστεί μια υγειονομική βόμβα.

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα δεν επιλύει κανένα από τα υφιστάμενα προβλήματα , ιδίως μετά την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά προσθέτει νέα, τα οποία και την περιοχή θα βλάψουν αλλά και την Ελλάδα θα εκθέσουν διεθνώς για μια ακόμη φορά.

Δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε και δικαστικά για την επίλυση του ζητήματος".

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός