ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟΤις άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες διαμονής των αστυνομικών που υπηρετούν με απόσπαση στο νησί της Ζακύνθου καταγγέλλει η ΠΟΑΣΥ . Όπως ,μάλιστα αναφέρουν « Όσοι επιβουλεύονται και προσπαθούν να ωθήσουν στην εξαχρείωση την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας, θα βρεθούν απέναντι στην συνδικαλιστική οργή και όπου αυτή δυνητικά ξεσπάσει, με αποδέκτες όλους τους καθ' ύλην υπευθύνους και σε όποιο βαθμό της ιεραρχίας αυτοί βρίσκονται».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, και δημοσιεύει το protothema.gr, αναφέρουν πως: Το αίσχος της Ζακύνθου» και οι τρισάθλιες συνθήκες διαμονής των αστυνομικών που αποσπώνται στο νησί προς αντιμετώπιση εποχιακών αναγκών θα λάβει τέλος οριστικά και αμετάκλητα, βραδινές ώρες της σήμερον, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Επειδή κρίνονται ανεπαρκείς και επικίνδυνοι για τη διαχείριση τόσο σοβαρών και ευαίσθητων ζητημάτων, εμείς οφείλουμε ως Ομοσπονδία να αποτρέψουμε τους επικίνδυνους χειρισμούς αυτών των ηγετίσκων. Στις πλάτες των συναδέλφων μας ουδείς οφείλει να ασελγεί και εάν κ.κ. Αξιωματικοί δεν βρείτε άμεσα εσείς τον υπαίτιο αυτού του αίσχους, τότε θα τον αναδείξουμε εμείς. Εσείς μπορεί να κρύβεστε στα γραφεία σας, αλλά οι υφιστάμενοί σας από πουθενά δεν προβλέπεται ότι πρέπει να διαμένουν σε γιαπιά και παραπήγματα. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό - ντοκουμέντο της ντροπής, που παραπέμπει στην εποχή της πάλαι ποτέ «Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής», που προφανώς κάποιοι κακόβουλοι ακόμα νοσταλγούν εις βάρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων».


Στο μεταξύ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου προχώρησε σε καταγγελία σχετικά με την στέγαση των ενισχυτικών δυνάμεων στη Ζάκυνθο, προς τον αναπληρωτή Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Σταύρο Κοντονή στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου ( για τη διερεύνηση από ποινικής απόψεως ) στον Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Λευτέρη Νιοτόπουλο ,στον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά και σε άλλους φορείς

Συγκεκριμένα,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ο.Π.Κ.Ε. ΤΗΣ Δ. Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

                                                                                                                                   Ζάκυνθος, 05 Ιουλίου 2018
                                                                                                                                              Αρ. Πρωτ.: 272

Προς:

 1. Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ,                      

              (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 1.  Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ,             

              (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

 

 

      Κοινοποιείται:

 1. Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 

          βουλευτή Ν. Ζακύνθου, κ. Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ.

 1. Γενικό Γραμματέα Υ.Δ.Τ. και Προστασίας του Πολίτη                                           

             κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).                    

 1. Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας,

        Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη  ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ, (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

 1. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος,

             Αντιστράτηγο κ.  ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ Χρήστο, (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

 1. Δ/ντή Διεύθυνσης Οικονομικών, Ταξίαρχο κ. Χαράλαμπο ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ, (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).
 2. Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων,

        Ταξίαρχο κ.  Ιωάννη  ΜΑΤΣΟΥΚΑ.

 1. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου ( για τη διερεύνηση από ποινικής απόψεως )
 2. Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Ελευθέριο ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟ.
 3. Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ.
 4. Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου.
 5. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
 6. Ε.Α.Υ. Ευβοίας
 7. Μ.Μ.Ε.

 

 

    Θέμα: Καταγγελλόμενα Ο.Π.Κ.Ε. της Δ.Α. Ευβοίας

                                                                                                      

Σχετ.:  

      α) Με αρ. 271 από 22-6-2018  έγγραφό μας.

      β) Από 21-6-18 δημοσίευση εγγράφου της Ένωσης Αστυνομικών  Υπαλλήλων Ιωαννίνων 

          στο διαδίκτυο με τίτλο: Προβληματικές έως ακατάλληλες  συνθήκες διαμονής των    

         αποσπασμένων  στην Ζάκυνθο.

        γ)  Με αρ. 264 από 20 Μαρτίου 2018 έγγραφό μας.

 

       Σε συνέχεια ανωτέρω (α) σχετικού εγγράφου μας και με αφορμή εντονότατα παράπονα και των ανδρών της Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας που με διαταγή προσωρινής μετακίνησης εκτελούν υπηρεσία στο Λαγανά Ζακύνθου, σας γνωρίζουμε  ότι η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σχετικά με τις συνθήκες διαμονής συνεχίζεται και στο ελάχιστο δεν έχει βελτιωθεί.

      Επειδή κυκλοφόρησαν φήμες με χαρακτηριστικές μάλιστα επιεικώς απαξιωτικές εκφράσεις, αναφερόμενες περί υπερβολών από μέρους μας και κακών προθέσεών μας με το (α) σχετικό έγγραφό μας, και για να δούμε επιτέλους ποιος κοροϊδεύει ποιον, εξαναγκαζόμαστε στη δημοσιοποίηση του θέματος και στην προσφυγή εκ νέου στη δικαιοσύνη παραθέτοντας τα παρακάτω:

     Έξι οικογενειάρχες άνδρες αστυνομικοί, διαμένουν σε κατοικία πρώτου ορόφου, αποτελούμενη από ένα ενιαίο χώρο κουζίνα–σαλόνι, τρία υπνοδωμάτια εκ των οποίων το ένα ιδιαίτερα μικρό και χωρίς ντουλάπα, και ένα κοινό πολύ μικρό μπάνιο με ντουζιέρα. Κλιματιστικά διαθέτει μόνο το σαλόνι και το μεγάλο υπνοδωμάτιο. Συνειρμικά μας έρχονται στο νου καταστάσεις διαμονής φυλακισμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα και των πρώτων από εικοσαετίας οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας. Για να μην αναφερθούμε στον περιβόητο στρατωνισμό, που παραπέμπει σε άλλες παρελθούσες εποχές.

    Το κτίριο για το οποίο αποφασίστηκε η αποδοχή της δωρεάς παροχής υπηρεσιών, έχει ελεγχθεί αν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται από το Νόμο για την ασφαλή χρήση  του; Πόσο μάλλον όταν αυτό ενοικιάζεται ή παραχωρείται για χρήση κατοικίας στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή του Νόμου. Δεν διαθέτει προστατευτικά κάγκελα στη σκάλα και στο δυτικό μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, με άμεσο κίνδυνο πτώσης, ιδιαίτερα κατά την επιστροφή των συναδέλφων μας τις πρώτες πρωινές ώρες, από την βεβαρυμμένη καταπόνηση της καθημερινής νυχτερινής εργασίας τους στο Λαγανά. Ένα στραβοπάτημα αρκεί για να βρεθούν στο κενό. Το εναπομείναν κάγκελο μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων στο μπαλκόνι της δυτικής πλευράς του πρώτου ορόφου, από τα υπόλοιπα είκοσι πέντε περίπου μέτρα συνολικού μήκους του που έχουν καταρρεύσει, είναι ετοιμόρροπο. Απουσιάζουν από πόρτες και παράθυρα τα εξωτερικά φύλλα (πατζούρια), και αντί αυτών έχουν τοποθετηθεί προς σκίαση, πεπιεσμένο χαρτόνι (κάρμποτ) και μαύρες σακούλες σκουπιδιών εσωτερικά των υαλοπινάκων. Για επιβεβαίωση διαθέτουμε τις σχετικές φωτογραφίες. Η Ένωσή μας δεν παραβλέπει το γεγονός ότι κατά τα λοιπά η κατοικία εσωτερικά είναι σε καλή κατάσταση. Στον πρώτο όροφο και υπό αυτούς τους κινδύνους διαμένουν κι άλλα άτομα, προφανώς ενοικιαστές.

    Ενδεχομένως για κάποιους ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει ως Αγιοβασιλιάτικο παιχνίδι με τις ζωές και την στοιχειώδη αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

   Επίσης πρωινές ώρες της 01-7-2018 αναζητήσαμε την τριμελή επιτροπή σύμφωνα με τη διαταγή για την παρακολούθηση της δωρεάς της Δ/νσης Οικονομικών του ταξίαρχου κ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Χαράλαμπου, και έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι αυτή δεν υφίσταται.

    Επειδή εκτιμάμε επιεικώς, ότι εκ παραδρομής υπήρξε ελλιπής ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου προς τις προϊστάμενες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου Υπηρεσίες, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την απόφαση που ελήφθη περί αποδοχής της συγκεκριμένης δωρεάς.

     Καλούμε άμεσα τους αρμόδιους για την ανεύρεση ασφαλών σύμφωνα με το Νόμο δωματίων διαμονής των συναδέλφων μας, που θα παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι για την απόδοση ευθυνών σε κανέναν, πλην όμως για τους ελεγκτές τους έχουν ονοματεπώνυμο εκ του θεσμικού ρόλου που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε. Ποιος ή ποιοί από αυτούς, που αν ανέφεραν, ως είχαν υποχρέωση, περί της νομιμότητας των κτιριακών υποδομών και  καταλληλότητας της  διαμονής, θα διέμεναν υπό τις υπάρχουσες συνθήκες; Όποιος αποφάσισε κάτι τέτοιο, θα εξανάγκαζε μέλος της οικογένειάς του σε διαμονή σε αυτές τις κτιριακές εγκαταστάσεις;

    Το Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν ως καθ’ ύλη αρμόδια Υπηρεσία, παρακαλείται για τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, έχει αποδείξει έμπρακτα στο πρόσφατο παρελθόν και με απόλυτη επιτυχία το ρόλο της, και θα συνεχίσει και στο μέλλον να επικουρεί και να είναι αρωγός με κάθε τρόπο, για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, πλην των φαινομένων που εκφεύγουν της νομιμότητας και της απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τις οποίες και θα αναδεικνύουμε προς επίλυσή τους. 

 

                                                                               ΓΙΑ ΤΟ

                                                                 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                      Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ                Γεώργιος ΚΟΡΔΑΛΗΣ

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός