Ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής κατέθεσε ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας σχετικά με την χρόνια και αναιτιολόγητη καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου.

Σχετικά με την ερώτηση αυτή ο βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα:

Σε πολλές περιπτώσεις δικαιούχων ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ υπερβαίνει τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ειδικά, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη να χορηγηθεί το εφάπαξ άμεσα στους ασφαλισμένους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε ακόμα δυσχερέστερη θέση λόγω χρεών. Σήμερα εκκρεμούν περίπου 36.000 αιτήσεις, προκειμένου οι δικαιούχοι να πάρουν το εφάπαξ.

Την ίδια στιγμή αποτελεί εμπαιγμό προς τους συνταξιούχους το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας πιστά τις επιταγές του μνημονίου και της τρόικας σχεδιάζει νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένους.