ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στα πλαίσια προώθησης του νησιού μας στην κινεζική αγορά, ο Δήμος Ζακύνθου
συμμετείχε στην 5η Διεθνή Έκθεση «Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού», που έλαβε χώρα από τις 18-22 Απριλίου στην επαρχία Γκουανγκτζού, της Κίνας.

Τον Δήμο Ζακύνθου εκπροσώπησε η ειδική σύμβουλος, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου του Δήμου κ. Μαρία Ζούγρα, η οποία πραγματοποίησε σειρά επαφών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν στη Ζάκυνθο τα γυρίσματα κινεζικής τηλεοπτικής παραγωγής, καθώς και τη διοργάνωση ημερίδας στο νησί μας, προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να εξάγουν τοπικά προϊόντα στην Κίνα, αλλά και πώς θα γίνουν τα καταλύματα πιο ελκυστικά στους κινέζους επισκέπτες μας. Παράλληλα, έδωσε συνέντευξη, προβάλλοντας το νησί μας σε ευρείας κυκλοφορίας κινεζική εφημερίδα.

Στην έκθεση πήραν μέρος δύο Δήμοι της χώρας, ο Δήμος της Ζακύνθου και εκείνος της Χίου. Υπήρχαν και εμπορικοί εκθέτες από άλλα μέρη της Ελλάδος, καθώς και ολόκληρο τον κόσμο, που προωθούσαν τα προϊόντα τους. Στο περίπτερο της Ζακύνθου εκτέθηκαν τοπικά προϊόντα όπως λάδι, σταφίδα, μαντολάτο, κρασί, βιολογικά σαπούνια, αρώματα κτλ. τα οποία έγιναν ανάρπαστα από την πρώτη κιόλας μέρα. Το ενδιαφέρον των κινέζων επιχειρηματιών να εισάγουν τα προϊόντα της Ζακύνθου στη χώρα τους ήταν έκδηλο. Τα φυλλάδια της Ζακύνθου εξαντλήθηκαν από την πρώτη μέρα και τις επόμενες μέρες η παρουσίαση του νησιού μας έγινε ηλεκτρονικά, μέσω παρουσίασης που είχε ετοιμαστεί με τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου μας, η οποία είχε υποτιτλιστεί και στα κινεζικά. Η επισκεψιμότητα ήταν τέτοια, που επιστρατεύθηκαν και κινέζοι εθελοντές, φοιτητές Πανεπιστημίων της συγκεκριμένης επαρχίας στα τμήματα μετάφρασης, προκειμένου να συνδράμουν στην παρουσίαση του νησιού μας, ενώ τα φλας άστραψαν πολλάκις, καθώς όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με φόντο την παραλία του Ναυαγίου και την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, φωτογραφίες που κοσμούσαν το περίπτερό μας. Μεγάλο το ενδιαφέρον και για το Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού μας και τις χελώνες καρέτα-καρέτα, αφού πολλοί ήθελαν να μάθουν ποια περίοδο μπορούν να επισκεφθούν τη Ζάκυνθο για να δουν από κοντά χελώνες, καθώς ενημερώθηκαν για αυτές από το υλικό που είχε προμηθεύσει την κ. Ζούγρα, η υπεύθυνη του συλλόγου «Αρχέλων».

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος αποφάσισε να συμμετέχει στην 5η Διεθνή Έκθεση «Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού» για να ενισχύσει τις σχέσεις του νησιού μας με την μεγάλη αγορά της Άπω Ανατολής, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μας συμπεριλάβει ως τουριστικό προορισμό. Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που έγινε στις 5 Μαρτίου συζήτησε το θέμα και έλαβε την απόφαση για συμμετοχή στην έκθεση στην μακρινή Κίνα «5th China Maritime Silk Road International Brand Expo MSR – EXPO 2019». Το κόστος της διαμονής και μετακίνησης εντός της επαρχίας της εκπροσώπου του Δήμου μας ανέλαβε ο Δήμος της περιοχής, ενώ το περίπτερο διατέθηκε δωρεάν. Ο Δήμος επιβαρύνθηκε μόνο με τα έξοδα ταξιδιού.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι η Ζάκυνθος, ήδη δέχεται Κινέζους τουρίστες, γι’ αυτό και στόχος είναι να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της τουριστικής αναζήτησης της κινέζικης τουριστικής αγοράς. Τον Μάιο του 2018 ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο πραγματοποίησε παρουσίαση της Ζακύνθου σε 3 μεγάλες πόλεις της Κίνας: Γκουανγκζόου, Σιάμεν και Σενζέν. Πραγματοποιήθηκαν 2 συνεντεύξεις τύπου, όπου συμμετείχαν 70 δημοσιογράφοι και
υπήρξαν πολλές αναφορές στα Social Media της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιώντας μια σημαντική πηγή προβολής της Ζακύνθου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης,
επιχειρηματίες και μέλη της τοπικής διπλωματικής κοινότητας, ενώ υπολογίζεται ότι τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν περισσότερα από 2000 άτομα και γεύτηκαν τα τοπικά, ζακυνθινά προϊόντα και στις 3 πόλεις.

Τέλος, ο Δήμος Ζακύνθου θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Δημήτρη Θεριανό, τους ιδιοκτήτες του μαντολατοποιείου Κοτσώνη και Μάνεση, τον κ. Σιγούρο για τα κεραμικά, τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου, καθώς και την κ. Ραζή, καθώς προσέφεραν δωρεάν στον δήμο προϊόντα, προκειμένου αυτά να κοσμήσουν το περίπτερό μας και να παρουσιαστούν στην κινεζική αγορά.

Ζάκυνθος Καιρός