ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟΜε αφορμή τη παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ» μιλά στο IONIANRADIO.GR , ο Διονύσης Βίτσος (εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ)Είναι υποχρέωση μου να μιλήσω για ένα τόσο σημαντικό άνθρωπο όπως ήταν ο Διονύσης Πυλαρινός.
Ήταν ένας άνθρωπος που συνεργάστηκα μαζί του αλλά όχι ως εκδότης. Επί δημαρχίας του, είχαμε κάνει το ελεύθερο πανεπιστήμιο του δήμου. Φέρναμε στη Ζάκυνθο μία προσωπικότητα  των γραμμάτων ή της επιστήμης που μιλούσε με το κοινό στο πνευματικό κέντρο. Είχε άλλη διάσταση αυτό γιατί εκείνη την εποχή η επικοινωνία ήταν δύσκολη και η επαφή με κάποιους που ήταν «μύθοι», και να τους έχεις στο πνευματικό κέντρο , (το οποίο τότε είχε άλλη μορφή και αίγλη και είχε και τον πολυέλαιο) ήταν κάτι το διαφορετικό.
Όλο αυτό γινόταν σε ένα πλαίσιο αφιλοκέρδειας. Εγώ τους έφερνα ως περιοδικό ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ. Ο κ.Πυλαρινός τους φιλοξενούσε ο ίδιος και πλήρωνε και το τραπέζι που τους έκανε για να μην επιβαρύνει το δήμο. Βλέπουμε τη διαφορετική αντίληψη που υπήρχε τότε , με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα .
Ήταν ο γιατρός μας, μαζί με το Μοθωναίο βεβαίως, στην εποχή που η ιατρική δεν ήταν κοφτήριο αλλά λειτούργημα. Αν ο ασθενής μπορούσε να πληρώσει, πλήρωνε. Πολλές φορές ο γιατρός ήταν και ψυχολόγος, πήγαιναν οι ασθενείς για να πουν το πόνο τους.
Συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του. Είπα στο Μπάμπη το γιο του, ότι δεν υπάρχει κάτι από την ιστορία του. Είπαμε να γράψει την προσωπική του άποψη για το πατέρα του, μιλώντας και με τους στενούς φίλους του πατέρα του που διηγούνται μία επίπλαστη ιστορία με το γιατρό. Μέσα στο βιβλίο θα βρει κάποιος στοιχεία που θα αξιολογήσει και θα διασταυρώσει… έτσι γράφεται η ιστορία άλλωστε.
Καταγράφει μία νοοτροπία, μία άλλη εποχή μία άλλη Ζάκυνθο… Βλέπουμε τη διαφορά ηθών…
Γενικότερα ο γιατρός ασχολείτο όχι μόνο για να δίνει φάρμακα αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση της ζωής των ασθενών του.
Να καταθέσω εδώ ότι είχε αντίδραση από ζακυνθινούς που όλοι γνωρίζουμε και αυτά τα πράγματα δεν μπορούσε να τα κάνει εύκολα. Αυτό το ελεύθερο πανεπιστήμιο γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Τον κυνηγούσαν και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι δικοί του από τη ΝΔ.
Για τη βιβλιοθήκη Νιάρχου στη Παναγούλα δούλεψε πολύ. Σήμερα «πλέει» στα νερά η βιβλιοθήκη.
Να μη ξεχάσουμε ότι η ανακαίνιση του μουσείου έγινε επί των ημερών του. Το Μουσείο έγινε σύγχρονο  τώρα και πάντα με δικές του ενέργειες. Βρήκε τρόπο να το κάνει. Του το χρωστάμε.
 Το πνευματικό κέντρο ήταν ένας χώρος πολιτισμού. Ήταν ανάγκη να το μετατρέψουν τώρα σε βουλή των λόρδων;  Εκείνη την εποχή με το ελεύθερο πανεπιστήμιο που κράτησε 3 χρόνια, το κρατούσαν κλειδωμένο και άνοιγε όταν ερχόταν ο δήμαρχος. Οι καθαρίστριες δεν το καθάριζαν και πηγαίναμε εμείς… ευτελή πράγματα.
Στο εξωτερικό διέπρεψε ως  επιστήμονας.
Η παρουσίαση του βιβλίου ‘’ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ’’, θα γίνει τη Παρασκευή στις 8 το βράδυ, καλούμε όλους τους ζακυνθινούς να παρευρεθούν στον Αγιο Γεώργιο των Φιλικών.


Νίκος Ζαράνης (ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ)
Λυπάμαι για τη Ζάκυνθο. Λυπάμαι για τα λύματα , τις διαρροές,  αλλά πιο πολύ λυπάμαι για την έκταση που πήρε στο εξωτερικό ότι οι θάλασσες μας είναι βρώμικες κάτι  βέβαια που ήταν ψέματα και όπως πολύ σωστά είχε πει και ο κ.Θοδωρής Κολπονδίνος δεν υπήρξε εκροή λυμάτων που θα μπορούσε να ρυπάνει μια θαλάσσια περιοχή. Οι θάλασσες μας είναι καθαρές. Το θέμα όμως πήρε τέτοια διάσταση και μαζί με το θέμα των απορριμμάτων , μας έκανε κακό και τιμωρηθήκαμε και με τις γαλάζιες σημαίες που ήταν διαβατήριο για το τουρισμό μας.
Θα πρέπει βεβαίως  να καταγγέλλουμε αν συμβαίνουν κάποιες καταστάσεις για να διορθώνονται, όχι όμως να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο … για να έχουμε μία θάλασσα βρώμικη θα πρέπει να  έχουμε συσωρευτικές καταστάσεις. Αστοχίες και βλάβες υπάρχουν και πρέπει να φτιάχνονται.
Έχουμε μπει σε προεκλογική εκστρατεία και το 2019 θα είναι χειρότερο από το 2018 καθώς θα έχουμε μία νέα δημοτική αρχή που θα βγει Μάιο για να ξεκινήσει το έργο της από Σεπτέμβριο ,,, άρα η τουριστική περίοδος θα πάει έτσι. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι. Όσο για το πολιτικό θέμα σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την όρεξη να δουλέψουν και δεν θα ακολουθούν ένα ρεύμα αλλά θα κοιτάξουν το καλό του νησιού.
Στο ΛΙΒΑ έχει γίνει μία μετάθεση των ασφαλιστικών μέτρων επειδή αποδέχτηκε ο Εισαγγελέας να έρθουν από Αθήνα για έλεγχο. Έχουμε καταθέσει και για το ΛΙΒΑ και για το ΣΚΟΠΟ να έρθουν για ελέγχους από το Υπουργείο. Έτσι θα μας γνωστοποιηθούν κάποια πράγματα. Στο ΛΙΒΑ η κατάσταση είναι ότι έχουν φύγει πολλές μπάλες προς τα κάτω ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατάρρευση τους και διάλυση τους. Περιμένουμε την επίσκεψη των επιθεωρητών για να έχουμε το πόρισμα τους να το χρησιμοποιήσουμε στα ασφαλιστικά.
Το ΚΕΠΕ έχει κάνει την αναφορά του και είναι καταγεγραμμένες οι αστοχίες . Δε μπορεί να λέει η ΑΕΠΟ ότι δεν υπάρχει ειδικό φρεάτιο στραγγιδιων και ο ΦΟΔΣΑ να λέει δε χρειάζεται για παράδειγμα.
Θα έχουμε λοιπόν τη στοιχειοθέτηση από το υπουργείο περιβάλλοντος και θα προχωρήσουμε.
Όποιος ανέβει επάνω ίσως η εικόνα να είναι πραγματικά όσο χίλιες λέξεις. Πραγματικά τρομάζει… και καθημερινά η κατάσταση γίνεται χειρότερη . Το ΚΔΑΥ έχει γεμίσει. Όπως είπε ο Ακης Κοντονής της ΔΕΥΑΖ έρχεται και η λυματολάσπη. Είναι ενήμερος ο Εισαγγελέας , και είναι πλέον θέμα των επιθεωρητών και του εισαγγελέα να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.
Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι λειτουργούσαμε εναντίον της Ζακύνθου.

  Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (07/08/2018)

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός