ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 

Η Ζάκυνθος  βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αρνητικές, δυστυχώς, επιπτώσεις Η ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς και στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τόσο μέσω σχετικών με το θέμα δημοσιευμάτων όσο και μέσω των καταγγελιών , (δικαίως) και επισημάνσεων αντιδρώντων πολιτών σε σελίδες κοινωνική δικτύωσης , οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από «πλούσιο» φωτογραφικό υλικό και βίντεο που αποκαλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική ολιγωρία και την προκλητική αδιαφορία των εμπλεκόμενων φορέων.


Τα ανεξέλεγκτα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραμπη, στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου , αποτελούν εστία μόλυνσης και μόνιμης απειλής της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής,  με ενεργό τον κίνδυνο  εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, και γενικά ενεργό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ όπως πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό ,είναι πηγή αφόρητης δυσοσμίας,  ειδικά το καλοκαίρι , με αποτέλεσμα  να  καθιστά την παραμονή  στα σπίτια  των μόνιμων κατοίκων και στα καταστήματα της περιοχής, αδύνατη.

Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή δημοσίευμα του ThePresident με  «αποκλειστικές φωτογραφίες από τις Καμάρες της Ζακύνθου, ένα από τα ομορφότερα και πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού, όπου κάποιοι ασυνείδητοι καπετάνιοι επιλέγουν να αδειάσουν τα βοθρολύματα των πλοιαρίων τους ακριβώς εκεί που “αδειάζουν” και τους τουρίστες για να κολυμπήσουν» ο Λιμενάρχης Ζακύνθου μίλησε  στο Ionian Radio.gr


Στο IonianRadio.gr, o Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας για την ρίψη βοθρολυμάτων, στη θάλασσα  και στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη - Οι καταγγελίες- Τα δημοσιεύματα

«Τη προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το πρόβλημα στον Άγιο Χαραλάμπη, είχαμε και με τον αντιμεριφερειάρχη μιλήσει και είχε πάει και η υπηρεσία μας. Είναι αδιαμφισβήτητο το αποτέλεσμα. Ευτυχώς η ρύπανση στη θάλασσα δεν ήταν εκτεταμένη. Θα περιμένουμε και το πόρισμα της περιφέρειας, για το τι το προκάλεσε και σε ποιο βαθμό ήταν η ρύπανση.

Όντως όπως και σε άλλα σημεία της Ζακύνθου είχαμε προβλήματα ρυπάνσεως , το πώς θα βελτιωθεί όμως , δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος ,στο κομμάτι του βιολογικού. Θα περιμένω κι εγώ να δω τι προτάθηκε, αν ήταν κάτι προσωρινό ή στιγμιαίο και αν στο μέλλον θα μας δημιουργήσει πρόβλημα

Η υπηρεσία μας έχει ήδη κινηθεί , έκανε αυτοψία, αλλά επειδή το κομμάτι αυτό πρέπει να βασίζεται, σε έκθεση ειδικών, που θα λέει τι είδους ρύπανση ήταν, γι αυτό θα περιμένουμε και το αποτέλεσμα των ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στο παρελθόν είχαμε το πρόβλημα στο Πλάνο, παρέβηκε η υπηρεσία μας άμεσα, ξηλώθηκε ,με παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Παίζει μεγάλο ρόλο αν είναι κάτι μεμονωμένο ή κάτι που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών.

Έγινα αποδέκτης δημοσιεύματος από το THE PRESIDENT και είδα τις αντιδράσεις που υπήρχαν... 

Σαν υπηρεσία εμείς έχουμε περιπολίες στις περιοχές του ΕΘΠΖ και μάλιστα πολλές κοινές περιπολίες με το ΕΘΠΖ. Χθες γύρω στις 9:30 υπήρχε πανομοιότυπο φαινόμενο στη Ταρταρούγα Λιθακιάς. Δηλαδή υπήρχε μία λωρίδα με έντονο κίτρινο χρώμα που προσομοιάζει με λύματα. Ήταν φυτοπλαγκτόν και είχε δημιουργηθεί μία κρούστα που είχε μαζευτεί επάνω της γύρι , φύλλα και σκουπίδια… Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται πάρα πολύ συχνά στο κόλπο του Λαγανά

Όποιος εντοπίσει ανάλογο φαινόμενο να το φωτογραφήσουν και να μας ενημερώσουν άμεσα.

Πέρυσι ήρθαν 3.650 σκάφη, καταγεγραμμένα από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το τονίζω γιατί όλα αυτά τα σκάφη εν δυνάμει μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο. Θα μπορούσε κάλλιστα να το προκαλέσει οποιοδήποτε σκάφος , από ένα μικρό ιστιοπλοϊκό, μέχρι ένα πολύ μεγάλο ημερόπλοιο. Φέτος οι αφίξεις μπορεί να αγγίξουν και τις 4.000.

Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλάμε για ελέγχους του Λιμεναρχείου πρέπει να γίνεται όχι μόνο στα ημερόπλοια. Μιλάμε για ελέγχους που πρέπει να εξαπλωθούν στα σκάφη που έρχονται στο λιμάνι της Ζακύνθου που μπορεί να μη τηρούν ημερολόγιο ή και να μην υποχρεούται να τηρούν. Επίσης ο νομοθέτης επιτρέπει σε ορισμένα σκάφη την ρίψη των λυμάτων τους στη θάλασσα χωρίς να ενημερώνει το λιμεναρχείο το χώρο που τα έριξε και αφού έχουν πολτοποιηθεί. Ο νόμος τους το επιτρέπει,

Όταν κάνουμε μία ταυτοποίηση του σκάφους για απόρριψη λυμάτων κατά 98 % είναι δύσκολο κάποιος να μας αναφέρει κάποιον που έριξε λύματα. Δεν μπορεί λοιπόν να στοιχειοθετηθεί δικογραφία.

Όταν εμένα κάποιος μου δώσει τα στοιχεία κάποιου σκάφους μπορώ να κάνω έλεγχο αν έριξε τα λύματα του νόμιμα , στο σημείο που καταγγέλθηκε ή αν δεν έχει δηλώσει τίποτα.

Όπως μας έχουν πει οι εισαγγελικές αρχές, πρέπει η αυτοψία να συμβεί την ώρα που τα απορρίπτει τα λύματα και να υπάρχει μαρτυρία πολίτη ή λιμενικού οργάνου.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο της Ζακύνθου. Όμως είναι σπάνιες οι διαδικασίες σύλληψης καπετάνιου για αυτό το αδίκημα γιατί είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετηθεί.

Βλέπω πολλές περιπτώσεις που μπορεί να μην αναφέρονται στην υπηρεσία μας. Ενώ κάποιοι μπορεί να το έχουν αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν παίρνουν στο λιμεναρχείο να ειδοποιήσουν.

Όταν μιλάγαμε για το αν είχε καλυτερεύσει η κατάσταση μιλάγαμε για ένα εύρος σκαφών γύρω στα 150 . Συνέχεια αυξάνονται. Όταν μιλάς για 30 σκάφη είναι σαφώς ευκολότερος ο έλεγχος από το να είναι 200 και δηλώνω ότι για εμένα είναι δύσκολος ο έλεγχος για 3.500 σκάφη.

Τα μεγάλα ημερόπλοια έχουν συστήματα βιολόγους. Αν λειτουργούν;;; Εφόσον έχουν έγγραφο από το Πειραιά ότι λειτουργούν εντάξει, δεν μπορώ εγώ να δω κάτι άλλο.

Ο πολίτης πρέπει να προστατευτεί ,αλλά όταν η νομοθεσία σου λέει, ρίχνε τα στη θάλασσα , τι μπορεί να κάνει ο λιμενάρχης;

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, τα τελευταία χρόνια η αύξηση των πλοίων είναι μεγάλη.

Δηλώνω υπεύθυνα ότι και 100 άτομα παραπάνω να είχα δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι. Υπάρχει ένα ευρύ παράθυρο ανοιχτό στον επιχειρηματία για να λειτουργήσει.

Σαν υπηρεσία δεν μου επιτρέπεται να απαντώ σε κάποια ανάρτηση και δεν μπορώ να είμαι υπόλογος για τα κενά της νομοθεσίας όπως και δε μπορώ να λύσω το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα της Ζακύνθου..»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές και οι επισημάνσεις κάτοικου της περιοχής ….


Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ON LINE στο IonianRadio.gr ο Χρήστος Πάστρας

«Τα τελευταία χρονιά δεν έχει αλλάξει τίποτα, καθημερινά η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Σαν ενεργός πολίτης της περιοχής, επισημαίνω το πρόβλημα πάρα πολλά χρόνια. Τώρα έσκασε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το πρόβλημα δεν έχει σταματήσει.

Αυτό που ζητάμε σαν κάτοικοι είναι ο αγωγός του βιολογικού να ολοκληρωθεί και να φύγει από κατοικημένη περιοχή . η μελέτη προέβλεπε να απέχει 800 μέτρα από την ακτή. Αυτή τη μέρα που θα πέφτουν τα λύματα ακατέργαστα στο ποτάμι καλό θα ήταν να βρίσκονται 800 μέτρα από ακτή. Το συντομότερο λοιπόν δυνατόν να απομακρυνθεί

Ζητάμε επίσης ο αγωγός ο παράνομος αγωγός του Πλάνου να σταματήσει να πέφτει στο δίκτυο γιατί εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναπνέουμε τα λύματα, ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας.

Φέρνουν σε αντιπαράθεση τους πολίτες με τους πολίτες. Η πολιτεία θα έπρεπε να έχει προβλέψει ότι δεν χωράνε άλλα λύματα. Να σταματήσει λοιπόν ο παράνομος αγωγός μέχρι να δώσει λύση η πολιτεία για το που θα ρίχνουν τα λύματα τους.

Αυτή τη στιγμή τα λύματα που φτάνουν στο βιολογικό είναι πάνω από 13-14 χιλιάδες κυβικά. Γι αυτό το λόγο αυτό το πράγμα που φτιάχτηκε πριν 20 χρόνια, δεν αντέχει.

Εγώ έχω την απαίτηση να ζω σε ένα υγιές περιβάλλον και όχι στη ρύπανση επειδή εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα. Αν βάζανε ένα αγωγό πραγματικά 800 μέτρα από την ακτή πραγματικά δεν θα το παίρναμε χαμπάρι

Προχθές που έκανα ανάρτηση στο διαδίκτυο είχε φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο. Ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας…

Πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δώσουν λύσεις. Όχι να κάνουν δημόσιες σχέσεις.

Δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν. Αλλά όταν κάποια αυτονόητε δεν γίνατε εκπλήσσομαι και δε μπορώ να κρατάω το στόμα μου κλειστό. Με ενδιαφέρει η υγεία μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Επειδή άκουσα τη συνέντευξη του κ.Νιοτόπουλο στην εκπομπή σας, ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ένα στολίδι για τη τοπική αυτοδιοίκηση, ένας πολιτικός με ανθρώπινο πρόσωπο, Ο μοναδικός. Και δεν κάνω μικροπολιτική. Είναι ο μόνος που μετά από 30 χρόνιο που πλημυρίζαμε στη περιοχή έσκυψε πάνω από το πρόβλημα και το χειμώνα που πέρασε έδωσε λύση φέρνοντας το ειδικό μηχάνημα που βάθυνε το ποτάμι και δεν πλημυρίσαμε. Τον ευχαριστούμε δημοσίως και αυτό το έργο που έκανε δεν πρέπει να καταστραφεί με ρίψη λυμάτων.

Να αγαπήσουν οι ζακυνθινοί λίγο τον τόπο μας, να έχουν και λίγο συνείδηση και λίγο φιλότιμο. Δεν υπάρχει ένας πολιτικός ζακυνθινός που να αγαπάει το τόπο του; Έχουμε αγανακτήσει…

Με κανέναν από τους τοπικούς άρχοντες δεν έχουμε τίποτα αλλά όταν απειλούνται τα σπίτια και οι ζωές μας πάμε ενάντια. Είναι εκεί για να δώσουν λύσεις και όχι να περνάνε την ώρα τους»


Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (11/06/2018)

Το δημοσίευμα   …

 

Κολύμπι στα βοθρολύματα για τους τουρίστες στη Ζάκυνθο!

  

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το ThePresident δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικές φωτογραφίες από τις Καμάρες της Ζακύνθου, ένα από τα ομορφότερα και πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού, όπου κάποιοι ασυνείδητοι καπετάνιοι επιλέγουν να αδειάσουν τα βοθρολύματα των πλοιαρίων τους ακριβώς εκεί που «αδειάζουν» και τους τουρίστες για να κολυμπήσουν.

Πρόκειται για απίστευτες εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της ανευθυνότητας και της αναισθησίας ορισμένων και που αποκαλύπτουν παράλληλα την ανικανότητα των τοπικών αρχόντων, από τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Βουλευτή – Υπουργό, μέχρι και το Λιμενικό, να προστατεύσουν τον περιβαλλοντικό, θαλάσσιο και τουριστικό πλούτο του νησιού.

Γιατί δυστυχώς αυτή η πρακτική, δηλαδή του αδειάσματος των κάθε είδους αποβλήτων από ορισμένα και ευτυχώς λίγα, ημερόπλοια που κάνουν τον περίπλου του νησιού ή πηγαίνουν τουρίστες σε συγκεκριμένους κόλπους και παραλίες, ακολουθείται, εκτός από τις Καμάρες και στις σπηλιές του Κερίου και στο Γαλάζιο Σπήλαιο ακόμα και στο Ναυάγιο.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από τους ίδιους τους τουρίστες οι οποίοι βρέθηκαν να πραγματοποιούν ένα όνειρο ζωής και να βιώνουν την μοναδική εμπειρία, να κολυμπήσουν στα απίθανα νερά του Ιονίου, αλλά μαζί με τις ακαθαρσίες ενός ολόκληρου πλοίου, γιατί ο εγκληματίας καπετάνιος του, θεώρησε σωστό να αδειάσει την επί ημέρες γεμάτη δεξαμενή λυμάτων του μέσα στον κόλπο του Ναυαγίου.

 

Τους ασυνείδητους καπετάνιους, καταγγέλλει στις τοπικές αρχές, επισήμως και ανεπισήμως, η πλειοψηφία των συναδέλφων τους αλλά και των ιδιοκτητών ημερόπλοιων, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και για το μέλλον των επιχειρήσεων τους,  χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Το ThePresident επικοινώνησε με το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου, το οποίο λέει, ότι διαθέτει δεξαμένη που αποθηκεύει όμως τα λάδια των σκαφών και όχι τα βοθρολύματά τους, τη συλλογή των οποίων έχει αναθέσει με σύμβαση σε ιδιωτική εταιρεία, την οποία καλούν τα ίδια τα ημερόπλοια όταν και αν θελήσουν να αδειάσουν τις δεξαμενές τους. Φυσικά κάποιοι δεν έχουν μπει ποτέ καν στον κόπο, αφού μπορούν να αδειάζουν στην θάλασσα και δωρεάν και χωρίς καμία επίπτωση.

Εννοείται πως δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος, για το ποιος, πότε, πόσο και που έγινε η κένωση των δεξαμενών των πλοίων, αφού δεν συμπληρώνεται ποτέ κανένα έγγραφο και ούτε καν καταγράφεται η «δοσοληψία».

Το Λιμενικό, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, σπανίως έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και όποτε το έχει κάνει, το έχει κάνει με μηδενικά σχεδόν αποτελέσματα. Πιθανόν, λένε οι ίδιες πηγές, να μην έχει και τα μέσα να το κάνει, καθώς όπως επισημαίνουν, «τις περισσότερες φορές δεν έχει καύσιμα ούτε για τις περιπολίες» αλλά και γιατί το νομικό πλαίσιο είναι μπερδεμένο.

Ας ελπίσουμε πως μετά τις καταγγελίες και την δημοσιοποίησή τους θα κινητοποιηθούν, επιτέλους, οι αρχές και να δώσουν ένα τέλος στην ασύδοτη, επιζήμια για το περιβάλλον και τον τουρισμό, εγκληματική αυτή πρακτική.

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός