ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Θοδωρής Κολπονδίνος (Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων )

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.
Θα πρέπει να πούμε ότι η κίνηση το Πάσχα ήταν μεγάλη και αρχικά φάνηκε ότι θα ήταν πρωτόγνωρη η ζήτηση που όμως στη πορεία δεν εξελίχθηκε. Η κίνηση θα είναι καλή όχι όμως βάση των στοιχείων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Πριν 3 μήνες ήταν υψηλότερη από αυτό που θα δούμε. Σε αυτό συντελεί και ότι φέτος χρονικά το Πάσχα είναι νωρίτερα και πολλά ξενοδοχεία λόγω οικοδομικών εργασιών δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν για να ανοίξουν και να δεχθούν επισκέπτες.
Όμως το νησί μας είναι γνωστό και για τα έθιμα του, επομένως υπάρχει ζήτηση ικανοποιητική.
Παρόλο που προετοιμαζόμαστε λόγω των ημερών να υποδεχτούμε επισκέπτες, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει τα προβλήματα μας στην καθημερινότητα τόσο του τόπου όσο και της χώρας μας και δυστυχώς στην πραγματικότητα και παρά την αγοραστική και τη τουριστική κίνηση το νησί μας δεν είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες. 
Από πέρυσι βιώνουμε μία επικίνδυνη κατάσταση όσο αφορά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα. Ανά πάσα στιγμή είναι επικίνδυνο να υπάρξουν επιπτώσεις ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, αν κι εδώ ευθύνεται κατά ένα μέρος και η κοινωνία, 
Σαν κοινωνία βέβαια είμαστε κουρασμένοι και τη γραμμή και τη κίνηση πρέπει να δώσει η πολιτεία και αυτοί που ασκούν διοίκηση
Εμείς είμαστε εδώ, σαν παραγωγικοί φορείς, κοντά , να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα αν είναι [προσωρινή ή μόνιμη η λύση θα πρέπει ότι γίνεται στο ΛΙΒΑ να είναι νόμιμο και να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Γιατί λύση θέλουμε όλοι.
Σαν παραγωγικοί φορείς μετά τις ημέρες του Πάσχα θα έρθουμε σε επικοινωνία με το φορέα να δούμε που είναι το πρόβλημα και δε θα μείνουμε στις δηλώσεις που κάνουν. Ενδεχομένως να πάμε και στο χώρο παρουσία του φορέα και του ΒΡΑΧΙΩΝΑ . Θεωρώ ότι όλοι θέλουμε νομιμότητα στο ΛΙΒΑ και να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Στο Πλάνο όσο αφορά την καλαισθησία και την καθαριότητα της περιοχής, με παρέμβαση των επιχειρηματιών έχουμε δημιουργήσει θετική εικόνα Προετοιμαζόμαστε να δεχτούμε τους επισκέπτες και προσπαθούμε να συμβάλλουμε, οσο το δυνατόν περισσότερο

Νίκος Γιατράς (Διαιοτολόγος-Διατροφολόγος)

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.

Είχαμε αναφερθεί στο πόσο σημαντικό είναι τη περίοδο της νηστείας να καταφέρουμε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας. Προσοχή στη διαιτητικές μας επιλογές. Μετά από ένα μακρύ διάστημα που ο οργανισμός μας περιορίστηκε σε τροφές, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να καλύπτουμε την ενέργεια που πρέπει καθημερινά και να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες καταναλώνοντας λίπη και υδατάνθρακες που πρέπει.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να έχουμε εναλλαγές στα γεύματα μας . Προέχει πρώτα από όλα όμως η υγεία μας και μετά η πνευματική-σωματική άσκηση. 
Αυτές τις ημέρες τρώμε όσπρια λαχανικά και φρούτα. Η επάρκεια σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να μας εξασφαλίσει υγεία ευεξία. Αν θέλουμε 2 φρούτα παραπάνω πρέπει να τα καταναλώσουμε. 
Γενική διατροφική σύσταση είναι να [προσπαθήσουμε να έχουμε επάρκεια στο πρωινό μας, σπόρους, μέλι, φρέσκα φρούτα. Το μεσημέρι, ρύζι , πατάτες καρότα και σίγουρα θαλασσινά που προβλέπονται. Όχι όμως τα θαλασσινά το βράδυ γιατί είναι πρωτεΐνες και δεν είναι εύκολο να τα αφομοιώσει ο οργανισμός.
Το τελευταίο γεύμα πρέπει να γίνεται 2 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Είναι λάθος να τρώμε και να ξαπλώνουμε. Λάθος επίσης μετά το φαγητό να μπούμε σε μια επίπονη εργασία.
Η μαγειρίτσα είναι μ ια διατροφική βόμβα, μετά από μία νηστεία 47 ημερών και με πολύ δύσκολη την πέψη.
Πρέπει να υπάρχει μέτρο. Πρέπει να υπάρχει επάρκεια λαχανικών μέσα στα εντόσθια και το ρύζι που βοηθάει . Το βράδυ θα πρέπει να φάμε ένα πιάτο, αρκεί.
Καλό επίσης είναι ότι και να έχουμε στο τραπέζι να το συνοδέψουμε με εξτρά λαχανικά για να βοηθάει το στομάχι , τη πέψη, και την απορρόφηση των τοξινών.
Προσοχή λοιπόν στη μετάβαση.
Το Πάσχα έχουμε πολλά κρέατα, να φροντίζουμε το πιάτο μας κατά το ήμισυ να έχει λαχανικά. Μη φάμε και βραστά αυτά και μεζέδες και ουζάκια.
Ξέρουμε τα όρια μας . Το καμπανάκι χτυπάει. Να φροντίζουμε να μη τα ξεπερνάμε.

Διονυσία Αρβανιτάκη (ιδιοκτήτρια εστιατορίου ΚΑΝΕΛΑ ΜΕ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ)

 

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.

Μαγειρεύω τα πάντα από τη στιγμή που ο πελάτης θέλει να φάει υγιεινά και μετά νηστίσιμα.
Αν αγαπάς το υλικό σου μπορείς να δουλέψεις το οτιδήποτε. Ο κατάλογος και η λογική μου δεν έχει σχέση με το νηστίσιμο αλλά με το υγιεινό. 
Είμαστε γήινοι, το φαγητό έχει σχέση με το μουσακά χορταρικών , λαχανικά ψητά, πανέ μαν ιτάρια, πανέ γαρίδες. Όλα της ώρας. Η φιλοσοφία μου είναι να φάει ο πελάτης όπως τρώει το παιδί μου σπίτι μου.
Είναι οικογένεια μου ο πελάτης και αν δεν τον προσέξω δεν θα ικανοποιηθώ κι εγώ. Οι ιδέες έρχονται από τον κόσμο. Εγώ ικανοποιώ αυτό το κάτι που μου ζητάει ο πελάτης. Όσο αφορά τις μερίδες είναι όπως οι μερίδες που βάζει μια μητέρα στην οικογένεια της.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΜΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (04/04/2018)    


Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός