ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο  IonianRadio.gr ο Δικηγόρος του ΒΡΑΧΙΩΝΑ, Γ. Μπέσκος: «Μηνύσεις σε Δήμαρχο, Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ, Πολεοδομία, Δασάρχη… ασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή διαταγή…αίτημα στην Εισαγγελία για επιθεώρηση από ειδικούς στο ΛΙΒΑ – Λ.Νιοτόπουλος : «Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους στο ΛΙΒΑ – Η ουσία είναι να μη σταματήσει η αποκομιδή…΄Ελεγχοι και στο ΧΥΤΑ» - Νίκος Κοκάλας (Λιμενάρχης Ζακύνθου) «Η ΙοnianGroup  θα καλύπτει τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Ζακύνθου-Κυλλήνης, την περίοδο του Πάσχα» - Άκης Κοντονής : « Ξεκινά η κατασκευή παράλληλου αποχετευτικού αγωγού στο Πλάνο» Δικηγόρος του Συλλόγου ΒΡΑΧΙΩΝΑ κ. Γιώργος Μπέσκος Είναι δασική έκταση, καταφύγιο nature και οι περιβαλλοντικοί όροι είναι πολύ αυστηροί. Απ΄πο έγγραφα προκύπτει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτα.
Υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ,πέρασε η προθεσμία και πλέον έχουμε περάσει σε πρωτόκολλο κατεδάφισης. Δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση. Τρεις μήνες λειτουργεί η μονάδα και τα μηχανήματα δεν έχουν παραληφθεί. Η οδοποιία δεν είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η ΑΕΠΟ. Σήμερα επισκεφθήκαμε τη Πυροσβεστική Υπηρεσία και είδαμε ότι δεν υπάρχει πυρασφάλεια και πυρανίχνευση στη μονάδα. Φανταστείτε να πιάσει πυρκαγιά. Από τη Δ/νση περ/ντος έγινε αυτοψία και βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν μελέτες, δεν υπάρχουν άδειες και μιλάμε για επίσημα έγγραφα. Αυτά δεν τα λέω εγώ προκύπτουν από τα έγγραφα των υπηρεσιών. Δε λέμε πράγματα που δεν ισχύουν, θέλουμε εφαρμογή της ΑΕΠΟ.
Πουθενά δεν επιτρέπεται να λειτουργεί μονάδα, χωρίς πυρασφάλεια και πυρανίχνευση σε δασική μάλιστα έκταση.
Σήμερα καταθέσαμε μήνυση στο Δήμαρχο, το Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας και στο Δασάρχη.
Θα προβούμε και σε ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή.
Δεν υπάρχουν οι βελτιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.
Δεν τηρείτε η νομιμότητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δυστυχώς δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό στοιχείο που να δηλώνει ότι λειτουργεί νομότυπα η μονάδα.
Επίσης καταθέσαμε αίτημα στον Εισαγγελέα να έρθουν ειδικοί επιθεωρητές από την Αθήνα να εξετάσουν το ΛΙΒΑ για υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Οι κάτοικοι δεν είναι παράλογοι, θέλουν να διασφαλίσουν τους περιβαλλοντικούς όρους να μη επαναληφθούν φαινόμενα ΣΚΟΠΟΥ, να μη δημιουργηθεί χαβούζα.
Πρέπει να γίνουν επιτέλους σωστά. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ,ότι λειτουργεί η μονάδα και είναι έτοιμη… Πώς είναι έτοιμη;


Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ζακύνθου)
Θυμάστε τι έχουμε πει και δεν θα αλλάξω στάση. Σημαντική η στασίαση του ΒΡΑΧΙΩΝΑ , έχει αποδεχθεί το χωροταξικό, και ζητάνε τη τήρηση της νομιμότητας
Η ουσία είναι να μη σταματήσει η αποκομιδή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη τηρήσουμε κανόνες νομιμότητας. Έχουμε κάνει 2 αυτοψίες  από την ΠΕΖ και ανέβηκα  και εγώ ο ίδιος. Από τη μία πλευρά είναι τα έγγραφα που έχει  καταθέσει ο ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ, ελέγχονται από τη Περιφέρεια στη Κέρκυρα και είμαστε σε επαφή και με το υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Αυτή τη στιγμή το κύριο φορτίο που σηκώνουμε είναι σαν ΠΕΖ  να συσταθεί επιτροπή παραλαβής μηχανημάτων. Υπάρχει κενό αλλά δικαιούμαστε 10-15 ημέρες ώστε να μην υπάρξει ξανά θολό τοπίο. Αύριο το πρωί ο έχω συγκεκριμένη συνάντηση στη περιφέρεια να συζητήσουμε γι αυτό. Το αργότερο τη Τρίτη θα έχουμε απάντηση στο θέμα αυτό. Θα είναι πολύ καθαρή και ξεκάθαρη η θέση μας. Όμως ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του .

Οι έλεγχοι προβλέπονται από το νόμο.  Στη δεύτερη επίσκεψη που πήγαν δόθηκε  εντολή να λειτουργήσει η μονάδα για να καταγράψουν τι γίνεται κατά τη λειτουργία της.
Ο νόμος περιγράφει ρητά. Είναι υποχρέωση τω ν υπηρεσιών να γίνονται έλεγχοι. Οι έλεγχοι είναι ασπίδα. Ο έλεγχος διαπιστώνει μία έλλειψη ο φορέας φροντίζει να την αποκαταστήσει.
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα εγώ και ο Διοικητής της Π.Υ θα επισκεφτούμε τους δύο χώρους ΛΙΒΑ και  ΣΚΟΠΟ για να διαπιστώσουμε ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν.
Θέλω να δώσω και δύο θετικά. Ενισχύεται η δύναμη της Π.Υ με άτομα που αποφοίτησαν και μιλάμε και για ενίσχυση στον εξοπλισμό. Επίσης δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την μονιμοποίηση 2.011 πυροσβεστών.
Δεσμεύομαι Δευτέρα να σας ενημερώσω για όλες τις εξελίξεις
Λείπει δυστυχώς στη Ζάκυνθο ο κεντρικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των επιμέρους στόχων. Όποιο φάκελο και να ανοίξουμε δεν υπήρξε ποτέ ένας σχεδιασμός.
Δώσαμε τις  εξετάσεις μας, στηρίξαμε οικονομικά  για τα απορρίμματα αλλά βέβαια πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα.Νίκος Κοκάλας - Λιμενάρχης Ζακύνθου

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.
 
Είχαμε κάνει μία επιθεώρηση στο «ΖΑΚΥΝΘΟΣ 1» μετά από αναφορά που είχαμε για βλάβη. Απαγορεύσαμε τον απόπλου, το πλοίο βρίσκεται στο Πειραιά και γίνονται επισκευές αποκατάστασης της βλάβης του. Πολύ δύσκολα θα είναι εδώ τη Μ Εβδομάδα μας είπε η εταιρεία, σε επικοινωνία που είχα με τη πλοιοκτήτρια εταιρεία, με αποτέλεσμα να γίνονται τα δρομολόγια μόνο από την Ionian Group. Aν δεν αλλάξει κάτι το ίδιο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Μιλήσαμε με εκπρόσωπους της Ionian Group ,και με τα τωρινά δεδομένα με διαβεβαίωσαν ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί η κίνηση με τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια και με ενημέρωσαν ότι αν χρειαστεί κάποιο έκτακτο δρομολόγιο θα μπορέσει  να καλυφθεί. Ανάλογα με τις ανάγκες θα υπάρχουν εκτάκτως δρομολόγια .
 

Άκης Κοντονής (Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΖ)

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.
 

Έχουμε συνεννόηση με Περιφέρεια και ξενοδόχους , σε κάποιο σημείο που έχει ελάττωμα το δίκτυο να μπορέσουμε να το διορθώσουμε. Ζητάμε άδεια τομής από τη περιφέρεια, είναι συνεργάσιμος ο κ.Νιοτόπουλος και μπορεί να γίνει παρέμβαση σε ένα σημείο που είναι ελαττωματικό το δίκτυο.

Οι παρεμβάσεις δεν θα γίνουν στο συγκεκριμένο αγωγό, θα γίνει ένας παράλληλος αγωγός ο οποίος δεν καθυστερεί και πολύ.

Αν έχουμε τη βοήθεια της περιφέρειας, πρέπει από κει και πέρα να συντονιστούμε. Από Δευτέρα με Τρίτη θα ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι ενέργειες.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (30/3/2018)

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός