ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟΣειρά νομοθετημάτων εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής που αφορούν ευρύ φάσμα θεμάτων από την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας ως τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, Κώδικα Δικονομίας που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ειδικότερα ο Υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων είναι:
Το Νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία: Η επεξεργασία του ολοκληρώθηκε και αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη Δικαστική Αστυνομία θα υπηρετούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Το Νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα, μετά τον πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, νομοθετήματα που είναι στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.
Το Νομοσχέδιο για τον Κώδικα Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά.
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξήγγειλε και άλλα νομοσχέδια τα οποία σύντομα θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, όπως είναι για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή. Ακόμη, θα περιληφθούν διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο «Κεράνης» του Πειραιά, προκειμένου να επισπευτεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής, τη στελέχωση με προσωπικό των φυλακών Δράμας και την υποχρεωτική κατάθεση δικογράφων, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.
Δεν εκδίδεται Μολδαβή θύμα trafficking
Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δεν εκδίδεται νεαρή Μολδαβή υπήκοος, θύμα trafficking  για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της. Ο Υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε τη μη έκδοσή της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα trafficking.
Υπόθεση Τούρκου Τουργκούτ Καγιά
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της έκδοσής του.
"Σπίτι του παιδιού"
Τη δημιουργία ειδικών χώρων, που παγκοσμίως λειτουργούν από χρόνια και ονομάζονται "Σπίτι του παιδιού" ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ενώ σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο σπίτι και στη Θεσσαλονίκη. Στο "Σπίτι του παιδιού" παρουσία ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών θα καταθέτουν τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η κατάθεσή τους πολλές φορές κατά τις δικαστικές διαδικασίες.

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός