ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και για τη φετινή χρονιά το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., στο οποίο συμμετείχαν 37 Σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) με ένα συνολικό αριθμό 1.655 μαθητών και 200 περίπου  συνοδών.
Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 19 Σχολεία της Ζακύνθου με 851 μαθητές και 18 Σχολεία από την υπόλοιπη Ελλάδα (Καβάλα, Θεσ/νικη, Εύβοια, Αθήνα, Πάτρα, Κρέστενα κ.α) με 804 μαθητές. Κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι η συμβολή στην επανασύνδεση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Η άμεση επαφή με τη φύση έχει θετική επίδραση στη γνωστική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς  και στην απόκτηση γνώσεων που θα συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη προστασία και συντήρηση του περιβάλλοντος.
Οι στόχοι του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του  Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, συνάδουν αναμφισβήτητα με το σκοπό δημιουργίας του, όπως αυτός περιγράφεται στο Π.Δ. 906/Δ, του 1999, όπου η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί μια από τις βασικές δραστηριότητες για την προστασία και διαχείριση της περιοχής ευθύνης του.
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου» αποτελείται από 2 βασικά σκέλη:
 Α. Ενημέρωση στις σχολικές αίθουσες: Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. έχει δημιουργήσει το Εκπαιδευτικό Πακέτο «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων και χορηγείται δωρεάν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τα σχολεία,  στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, μπορεί να επισκεφτεί τα σχολεία προκειμένου να παρουσιάσει  στα παιδιά της Ζακύνθου τόσο το Εκπαιδευτικό Πακέτο όσο και να προβάλει κινούμενα σχέδια, ταινίες  και φωτογραφίες με θέμα τα προστατευόμενα είδη και οικότοπους του νησιού.
Β. Δραστηριότητες εντός της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

  1. Φθινοπωρινή περίοδος: πραγματοποιείται η δράση «Μικρός επιστήμονας»: οι μαθητές συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα για το βιολογικό κύκλο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta όπως π.χ. η εκσκαφή φωλιών της μετά το πέρας της εκκόλαψης.
  2. Ανοιξιάτικη περίοδος: Πραγματοποιείται καθαρισμός τμημάτων της Προστατευόμενης Περιοχής, στο πλαίσιο συμμετοχής σχολείων και του Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Ζ. στην εθελοντική κίνηση «Let’s Do it Greece», στη διάρκεια της Σχολικής Εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις παραλίες ωοτοκίας και να συμβάλλουν στον καθαρισμό τους, καθώς και να πραγματοποιήσουν κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ε.Θ.Π.Ζ..
Συγκεκριμένα, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους δύναται να συμμετάσχουν στις ακόλουθες δραστηριότητες:
  1. I. Κυνήγι Θησαυρού: για τις ηλικίες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού.
  2. II. Σαν μια χελώνα…: για τις ηλικίες Α΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού.
III.           Σώζοντας τα χελωνάκια: για τις ηλικίες Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού.
Οι παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιούνται στις παραλίες ωοτοκίας και στα 5 πρώτα μέτρα από το κύμα της θάλασσας, δηλαδή εντός του επιτρεπόμενου χώρου για τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη συνέχεια πραγματοποιείται επίσκεψη στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της Θαλάσσιας Χελώνας του Ε.Θ.Π.Ζ. στην ευρύτερη περιοχή της Δάφνης.
Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, όπου οι μαθητές ενημερώνονται για θέματα προστασίας ειδών και οικοτόπων, καθώς για το ρόλο που παίζουν οι Προστατευόμενες Περιοχές για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. επιθυμεί, να ευχαριστήσει την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου για τη στενή συνεργασία και στήριξη που παρείχαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερες ευχαριστίες δίνονται στους Υπεύθυνους των Σχολικών Δραστηριοτήτων κα. Άντα Κατσαΐτου και κα. Ελένη Γούναρη, καθώς και στους Διευθυντές, τους Δασκάλους και στα παιδιά της Ζακύνθου και της υπόλοιπης Ελλάδας που συμμετείχαν, με ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά, τους δασκάλους και τους καθηγητές του ειδικού σχολείου Ζακύνθου και του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ "Άμπετ Χασμάν" Πάτρας, που μας έδωσαν τη χαρά να βρεθούμε μαζί τους.
Τέλος, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ζακύνθου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Μούσες» και «Μανώλιες», αλλά και τους  φοιτητές του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για τη στήριξή τους στη μαθητική εβδομάδα του «Let’s do it Greece».Εκ του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός