Ο καιρός στην Ζάκυνθο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Τετάρτη 22 Αύγουστος 2018
Βιντεοθήκη
Ζωντανά
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και των Γαλάζιων Σημαιών στη Ζάκυνθο, θα ήθελε να γνωστοποιήσει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού ότι η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε ότι αφορά την βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οργανισμών και τύπων Οικοτόπων, στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή στα όρια δικαιοδοσίας του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι κατά κανόνα σε υψηλά επίπεδα.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, συγκεκριμένα στις 05 Ιουλίου 2018, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), ένα καινοτόμο επιχειρησιακό εργαλείο της περιβαλλοντικής πολιτικής το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία, τον χρόνο και το κόστος των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ θα εμπεριέχει το σύνολο των πληροφοριών σχετικά με την περιβαλλοντική επίδοση ενός έργου ή μίας δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και για τη φετινή χρονιά το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., στο οποίο συμμετείχαν 37 Σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) με ένα συνολικό αριθμό 1.655 μαθητών και 200 περίπου  συνοδών.

Με την ευκαιρία της έναρξης της φετινής περιόδου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς καθώς και το Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, διοργανώνει καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας των τοπικών κοινοτήτων Βασιλικού και Καλαμακίου του Δήμου Ζακύνθου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2018 ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ (κατ’ εκτίμηση) Δευτέρα 07/05/2018 Γέρακας Φυλάκιο Γέρακα 09:30 2 ώρες Τρίτη 08/05/2018 Δάφνη Φυλάκιο Δάφνης 09:30 2 ώρες Τετάρτη 09/05/2018 Μαραθονήσι Λιμάνι Αγίου Σώστη 09:30 2 ώρες Πέμπτη  10/05/2018 Καλαμάκι- Κρυστάλ έως Λούρο Φυλάκιο Κρυστάλ 09:30 2 ώρες Παρασκευή 11/05/2018 Καλαμάκι- Λούρο έως Zante beach Φυλάκιο Λούρου 09:30 2 ώρες Σάββατο 12/05/2018 Βροντόνερο Φυλάκιο Κρυστάλ 09:30 2 ώρες Κυριακή 13/05/2018 Σεκάνια Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο Θαλάσσιας χελώνας 09:30 2 ώρες   Η συλλογή και απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις παραλίες είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και την επιτυχή εκκόλαψη των αυγών, συνεπώς η συμβολή σας κρίνεται αναγκαία. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και εσείς στον καθαρισμό. Τηλ. Επικοινωνίας Ε.Θ.Π.Ζ.: 26950 29870 Εκ του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ
Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στη Ζάκυνθο τον Μάιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής. Στις 14 και 15 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, η κινητή έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά της Ζακύνθου μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.